„Minden, amit tudni akarsz a szentmiséről…” [NEK2020]

Szoktuk mondani, hogy „minden út Rómába vezet”. Egyre inkább úgy tapasztalhatjuk, hogy a közeljövőben, nem csak itt Magyarországon, hanem valójában az egész világon, egy kicsit „minden út Budapestre”, egészen pontosan a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) fog vezetni, vagy vezet már most is. Szaporodnak a programok, lehetőségek és hála Istennek az imák is, amelyek a budapesti NEK-re hivatottak felkészíteni minket, az ország katolikusait. Éljünk hát ezekkel! Minthogy azonban már a 21. században élünk, bizonyos esetekben ki sem kell lépnünk az ajtón, a lelki tartalom „házhoz jön”. Ilyen, a hónap elején (február 7-én) indult Misevlog Fábry Kornéllal címet viselő videóblog, melyet Fábry Kornél, a NEK Általános Titkárságának főtitkára (tehát a főszervezője) vezet. Ahogy a Magyar Kurír is írja, ebben a szentmise részeinek szerepéről lesz szó, amelyeket sok esetben talán még a gyakorló hívek se biztos, hogy ismernek. A misemagyarázó videósorozat célja röviden így is összefoglalható: „Minden, amit tudni akarsz a szentmiséről, de soha nem merted megkérdezni.” A 12 részesre tervezett vlog csütörtökönként fog új részekkel jelentkezni, feliratkozni rá ITT lehet.

A beharangozó ITT, az első rész „Életem legjobb döntése! Avagy miért lettem pap? ITT, a második rész Hogyan épül fel a szentmise és miért pont így? címmel ITT tekinthető meg.

S hogy mit lehet elmondani a fogadtatásról? Előremenő következtetéseket még nem érdemes levonni, de egy érdekes dologra felhívnám a figyelmet. Amikor én találkoztam a vlog indulásával, már pár napja fent volt a beharangozó a Youtube-on. Ahogy ránéztem a megtekintések és a feliratkozók számára, nagyon felderültem, ugyanis 2560 megtekintés mellett 2,5 E[ZER] FELIRATKOZÓ volt. Ez azt jelenti, hogy akihez eljutott a hír – tehát megnézte a beharangozót – az rá is nyomott a feliratkozásra. Nagy valószínűséggel akikhez első körben eljut a videó, azok Egyház-közeli, hitüket megélő hívek, de ez nem csökkenti jelentőségét a nagyarányú érdeklődésnek. Te feliratkoztál már?

Kövessétek figyelemmel a NEK honlapját is!

Dinnyés Patrik