Ilyen volt a Tápiós ifjúsági tábor 2022-ben

A 2022-es Tápiós táborok szezonját az Ifjúsági tábor nyitotta meg, mely július 18-án hétfőn vette kezdetét. A tábort – a regisztrációt és a sátorállítást követően – hivatalosan is megnyitottuk, s a lobogókat felhúztuk. Az itt beosztásra került kiscsoportok tagjainak ezt követően lehetőségük nyílt arra, hogy megismerjék egymást és összerázódjanak. Ez utóbbit nem véletlenül emelem ki, már az első nap fontos szerepet kapott a közösségépítés és a közösség ereje.

A táborvezetők Pálfalvi Tamás atyát kérték meg, hogy mutassa be nekünk a nyitó szentmisét. Ezt követően a kiscsoportok éjszakai akadályversenyen vettek részt. A csoportok feladata egy közelgő gyilkosság megakadályozása volt. Ennek érdekében állomásról állomásra járva információt szereztek, feladatokat oldottak meg és közösen törték a fejüket a megoldáson.

A fárasztó, de annál izgalmasabb akadályverseny másnapján a délelőtt nyugodtan telt. Horinka Dóri az Atya szeretetéről tartott nekünk egy nagyon izgalmas és érdekes előadást, melyet közösen kiscsoportokban dolgoztunk fel és beszéltünk meg. Ez után egy újabb mozgalmas délután következett. A mindenki által évről-évre várt strandot a még több energiát igénylő táncház követte.

A szerdai nap délelőttjén a bűn és megváltás témaköréről gondolkodtunk, s tudtunk meg többet. A táborozók szavaival élve „profi színészeink” egy pantomim előadás keretein belül mutatták meg nekünk a megváltó és megbocsátó Isten szeretetét. Ezt követően Papp Pisti által nyerhettünk betekintést a hétköznapokban megélt hit lényegébe, illetve a bűnbánat, és megbocsátás nehézségeibe.

A délutáni program vízi csatával egybekötött számháború volt. A szárítkozást és tereprendezést pedig a Tóth András atya által celebrált szentmise követte. Ám itt még nem ért véget a nap. A lelki és fizikai töltődés után a hasunkat is jó alaposan megtöltöttük a magyaros vacsorán, melyhez Terék Józsi zenekara élő népzenés kíséretet is biztosított. A plusz kilók lemozgását pedig a rögtönzött táncház biztosította.
Mivel lelki programmal kezdődött, azzal is zárult a szerdai nap. Egy hihetetlenül szemléletes árnyjátékkal kezdtük meg az esti imát, melynek középpontjában – a nap témájának lezárásaként – Krisztus kereszthalála állt.

Csütörtökön a hit és megtérés témakörét boncolgattuk. Katus Norbi előadásából megérthettük, hogy közös hitünk egy égősorhoz hasonlít. Hiszen, ha csak egy darab égő van az égősorban, azt senki nem venné meg. De ha a többi világító égővel együtt közösséget alkot, akkor már az egész égősor világítani fog.
Ebéd után egy interaktív előadás, beszélgetés vette kezdetét a Mit Játsszunk? Vlog megalkotóinak vezetésével, Győri Zoltánnal és Győri-Nádai Rékával.
Ezt követően kezdetét vette a fakultációs délután, mely alkalmával négy helyszín közül választhattunk. Így Horinka Dóri Életvédelmi előadása, Rojtos Kriszti Teózis előadása, Pesti Dóri és Pelyhe Virág Digitális detox előadása, illetve Katus Norbi és Rebi „Mi kell a jó párkapcsolathoz?” című előadása közül szemezgethettek a táborlakók. A vacsora után pedig Gábriel Zoli vezetésével, esti imával zártuk le a napot.

A szokásos böjti napunkat (péntek) is, mint minden napot imával kezdtünk, majd Bódis Virág adott elő a Szentlélekről, ezt követően kiscsoportokban folytattuk az eszmecserét. Ezen a délutánon elcsendesedett a tábor, ugyanis a szentmiséig Tóth András atya és Dóka Tamás atya által biztosított gyóntatáson és az arra való lelki felkészülésen volt a hangsúly, a lelkünk teljes megtisztítása érdekében. A gyóntató atyákhoz idő közben csatlakozott a szentmisét tartó Balázs András atya is. A szentmise után pedig a tábor lelki csúcspontja, a szentségimádás és közbenjáró ima következett. A táborozók visszajelzései alapján szinte kivétel nélkül mindenkinek volt Szentlélek-élménye.

A hosszan elnyúló szentségimádás miatt szombaton később, de feltöltődve ébredtünk. A hét utolsó témájaként, mintegy összefoglalva a hetet a közösség erejéről beszélgettünk a kiscsoportokban Pelyhe Virág gondolatébresztő előadása után. A délutáni szabadidőben a sportbajnokságokon kamatoztathattuk is az ezen témában szerzett ismereteinket. Késő délután pedig a Marton Zsolt atya által celebált püspöki szentmisén vettünk részt, még sok vendéggel együtt. Ezt követően lehetőségünk nyílt egy kerekasztal beszélgetésre a püspök atyával, melyen többek között az is kiderült, hogy mi volt a jele az oviban megyéspüspökünknek, de azt is megtudhattuk, hogy mikor és hogyan köteleződött el Isten szolgálatába.
Itt még az este korántsem ért véget, hiszen a tábor utolsó estéjét egy Holiparty-val kezdtük, majd a képvetítés alatt elfogyasztottuk a második vacsorát, s ezután a tábortűz körül nyílt lehetőség beszélgetni és énekelni.

Az utolsó nap délelőttjén a tápiószentmártoni Szent Márton templomban vettünk részt szentmisén. A táborhelyre visszaérkezve a kiscsoportvezetők megtartották az utolsó, záró kiscsoportokat, majd a tábor lezárásaként a táborozók tanúságot tehettek a táborban megélt élményeikről.

Gulyás Anita

Utóhang, egy táborozó tollából:

Tomka Borbála: Karjaidba menekülök

Felhőkön ülő drága szeretet,
Minden, ami lelkemnek kellhet.
Egyetlen menekülőhelyem e világon,
Vezet mikor eltévedek élet-utamon.

Te mindig itt vagy nekem a szívemben,
Soha nem hagynád, hogy lelkem szenvedjen.
Magadhoz ölelsz, mikor forró könnyek égetik szemem,
Mikor remeg egész testem, lelkem.

Nem tudom, hogyan köszönjem meg, hogy vagy nekem
Vörösen izzó, el nem múló szeretetem.
Mindig megnyugtatsz, mikor elfárad lelkem,
Köszönöm, hogy szeretsz engem, drága Istenem.

A 2022-es Tápiós ifjúsági tábor képei ide kattintva megtekinthetők.