Sülysápi ifjúsági- és gyermektalálkozó - visszatekintő

A Tápiómenti Nagyboldogasszony Közösség őszi ifjúsági- és gyermektalálkozója október 27-én került megrendezésre.

A tápiósülyi plébánia és a város művelődési háza adott otthont az eseménynek. A találkozó A gonosz hazugsága témakör köré épült fel. Ezúton is köszönjük Skravanek Gábor atyának a hozzá kapcsolódó előadás megírását!
A főbb programok külön zajlottak, de voltak közös pontok a nap folyamán: ebéd, uzsonna, délutáni játék. Két kisebb testvér tollából olvashatjátok, mi minden történt mind a gyermekekkel, mind az ifisekkel. 😊


A gyermektalálkozó résztvevői a regisztráció utáni ebédet követően a kisebb testvérek („KT” = közösségünk önkéntes segítői) egy részével átsétáltak a plébániáról a sülysápi Wass Albert Művelődési Központba, ahol már nagy szeretettel vártuk őket csapatunk másik részével. Érkezéskor minden gyermek, hitoktató és kisebb testvér első útja egy dekorkövekkel teli dobozhoz vezetett. Mindenki annyit választhatott magának a csábító, szép, színes kövek közül, amennyit szeretett volna. A megkötés csupán az volt, annyit vegyenek, amennyi elfér a kezükben, mivel nem tehető le. Egyéb információ nem állt rendelkezésükre arról, mire fog szolgálni, így a jó tanácsok ellenére is könnyedén elcsábultak a kísértő szavaira, hogy minél többet vegyenek.

A tele markú kis csapat egy tapsolós ismerkedő játékkal kezdett, amit igazán megnehezítettek a választott kavicsok. Az ismerkedés után felidéztük a nyári tábor élményeit, s hogy az ott tanultakat azóta hogyan kamatoztatták. Majd az onnan jól ismert dalt (Pintér Béla: Az én Istenem) táncoltuk el és tanítottuk meg azoknak, akik nem vettek részt a táborban. A dalban említésre kerülő Dávidról összegyűjtöttük, mit tudunk. Fény derült erényei mellett bűneire is, ezért azon gondolkoztunk együtt, miért lehetett mégis ő az Isten szíve szerinti férfi?! Dávid talán legmeghatározóbb tulajdonsága, hogy nem keresett bűnbakot, elismerte bűnét Isten előtt. Bár ő is sokszor elesett, de mégis újra felállt és folytatta a harcot a bűn ellen. Miután megtudtuk a Szentírásból, hogy a rosszat jóval lehet legyőzni (Róm 12,21), néhány csatát megvívtunk „Dávid erény-parittyáival” a főbűnök ellen, ezalatt megtanultuk, melyik erény melyik bűn „ellenszere”. A harcok során az is világossá vált, hogy egyedül nem megy, de ha „úgy tűnik, minden el van veszve”, akkor sem kell félnünk, mert tudjuk, ki a győztes Király, akinek seregében harcolunk, s aki legyőzte a bűnt és a halált. A minket minden tevékenységben zavaró köveinket, amelyek a bűneinket képviselték, mind az Ő lábához helyeztük, és velük együtt magunkat is, miközben kértük Tőle: „Legyen több a Te, kevesebb az én!”.

Hamarosan csatlakoztak hozzánk az ifjúsági találkozó résztvevői, akik a közös uzsonna és játék után visszatérve a plébániára, a templomkertben elrejtettek jónéhány fehér és fekete bárányt számunkra. Ezeket a gyerekek nagy lelkesedéssel keresték a szentmise kezdetéig, aminek végén eredményhirdetésre is sor került. A legtöbb pontot összegyűjtő gyermek hatalmas tábla csokit kapott, s a gyerektalálkozó résztvevőinek nagy örömére a mértékletesség és adakozás erényét is gyakorolta a csoki elfogyasztásakor. :)

Hálásan köszönöm a Jóistennek ezt a napot minden áldásával, a gyerektalálkozón szolgáló kisebb testvéreknek az jókedvű, segítőkész szolgálatot, a szülőknek, hogy elengedték/elhozták, a hitoktatóknak, hogy elkísérték a gyerekeket, s végül, de nem utolsó sorban a résztvevő gyerekeknek a nyitottságot és aktivitást!

Koncz Detti


Szeptember 27-e különleges nap volt a tápiósok számára, hiszen végre sor került az első tápiós programra a nyári táborok óta! Voltak, akik hetekkel ezelőtt bevésték az időpontot a naptárba, voltak, akik előtte való nap döntötték el, hogy velünk töltik ezt a szombatot, de azt hiszem senki sem bánta meg, hogy eljött. Jó volt újra látni egymást, valamint számos új résztvevője is volt a találkozónak, így új emberek megismerésére is lehetőség nyílt.

Amikor már csak az ifisek voltak a plébánián, egy előadáson vettünk részt. Bori úgy dolgozta fel és adta elő a témát, hogy teletűzdelte a saját tapasztalataival. Elmondta, hogy milyen hazugságokkal álltatta őt a gonosz, hogy hogy ismerte ezt fel, és hogy hogyan kezdett tenni ellene. Azt hiszem, sokunknak nagyon tanulságos volt hallgatnunk őt, mint később kiderült, sokakban felmerültek már hasonló kérdések, mint Boriban. Az előadás után kiscsoportos beszélgetésre került sor (a résztvevők kora és száma szerint 4 kiscsoport alakult). Miután – legidősebbekként – megtárgyaltuk, kinek milyen színű fogkeféje van, rátértünk az előadáshoz kicsit szorosabban kapcsolódó témákra is, mint a bocsánatkérés-megbocsátás, a konfliktuskezelés és az ilyen szituációkban való tudatos viselkedés. Érdekes dolgokat tudtunk meg egymásról, és jó volt megtapasztalni, hogy mindenki milyen nyíltan és őszintén tudott beszélni!
A kiscsoportos beszélgetések után egy rövid szentségimádás következett, amelyhez az imákat ezúttal én válogattam össze Bori segítségével. Mivel először vállaltam ilyen jellegű feladatot, meglehetősen izgultam, hogy méltóképpen szép lesz-e. Ám az izgalom felesleges volt, Jézus jelenléte megoldott mindent, és szerintem egy igen meghitt órát töltöttünk együtt az Oltáriszentség jelenlétében!
A szentségimádáson lelkileg kellőképpen feltöltődtünk, így nem volt más hátra, mint a korgó gyomrunkat is megtölteni! Erre már a művelődési házban került sor, a gyerektalálkozó résztvevőihez csatlakozva, majd hogy elkerüljük a „kajakómát”, Beáék néhány mozgós játékkal készültek, amiket a kicsik és a nagyok egyaránt nagyon élveztek!

Ezzel az idő szépen el is repült, és elérkeztünk a találkozó záróprogramjához, a szentmiséhez, majd egy közös fénykép elkészítése után mindenki hazaindult. (A kép azóta felkerült a tápiós instagram oldalra - látogassátok meg azt a felületet is! 😉 )

Úgy gondolom, ismét egy értékes napot tölthettünk együtt, aminek a megszervezéséért nagyon hálásak vagyunk a kisebb testvéreknek, értük és egymásért pedig Istennek!

A következő közös programunk az őszi kisebb testvér hétvége lesz, amely a november 16-18-ai hétvégén kerül megrendezésre. Minden „régi” és leendő kisebb testvért szeretettel várunk Tápiószentmártonban! Jelentkezni az alábbi linkre kattintva lehet és kell:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdot_ZVVlCHCD3Kr48ZsUlTsY4U2xUfVi1tDQ2Dr-phQPBohw/viewform

Horinka Dóri


A találkozót záró szentmise kapcsán még meg kell jegyeznünk, hogy ekkor hangzott el Ráduly Feri atya nyugdíjazása kapcsán írt búcsúlevele. Az esemény sokakat megmozgatott, pár nappal később született egy emlékidéző cikk is. November 3-án pedig megleptük, és elmentünk hozzá, hogy mi is elköszönjünk tőle. Hamarosan erről is közzéteszünk egy beszámolót, de addig is, nézzétek meg ITT a találkozón készült képeket! 😊