Egy nagy családként Gyömrőn

„A család kórház, a legjobb iskola, és a legszebb öregek otthona”

Tavaszi gyerek és ifjúsági találkozó került megrendezésre Gyömrőn április 14-én. Az alkalom sikerességét a számok is mutatják: kb. 50 gyermek (óvodástól 12 évesig) és 40 fiatal vett részt rajta. Nagyon sokat köszönhetünk a helyieknek, nem csak a készületet és a nagyon szervezett megvalósítást, hanem a finom ételeket, a helyi családos közösségek tagjainak jelenlétét, tanúságtételét is. Tamás atya mindig nagy szeretettel vár bennünket és nagyon együttműködő, de azt is meg kell említenünk, hogy nagy örömünkre Barotai atya is meglátogatott minket napközben.

Lássuk a szervezők oldaláról, hogy milyen is volt ez a találkozó!

Nagy örömmel készültünk erre a találkozóra! Mivel a család volt a téma és nem kaptunk külön előadást, ezért elővettük a nagy kincsünket: itt Gyömrőn nagyon sok családunk van, akik az ún. END közösségbe tartoznak. Őket kértük meg, hogy mint a család képviselői beszéljenek a fiataloknak. Három műhelyben dolgoztak a délután folyamán ezzel kapcsolatban. Közös kezdés volt egy bemutatkozással és egy gyors játékkal, ezután teljesen szétváltunk, csak a mise lesz újra közös.

Gyerek részről pedig Beáékat kerestük meg. Volt egy olyan lehetőségünk, hogy ősszel odavoltunk Maglódon a találkozón, és Luca (Beáék kislánya) akkor még pocaklakó volt. Mostanra már megszületett, úgyhogy arról beszéltek, hogy milyen volt várni, milyen volt, hogy megszületett, és ennek következtében kicsit átalakult az életük. Aztán közösen táncoltunk egyet (Pintér Béla Én Istenem című dalára), és most a jó időben egy nagy közös játék van, mint egy családban, ahol együtt játszanak a gyerekek.

 (Erzsi)

Beáék előadása után volt egy kiscsoport a gyerekeknek a következőkkel:

  • Mi tetszett Beáék előadásából?
  • Isten hogy tervezte a családot?
  • Ki hogy képzeli el a saját családját?

Óvodásokkal és kisiskolásokkal voltam. Leginkább a találkozó mottójáról (a cím) beszélgettünk, hogy ki mit ért alatta. Kórház akkor is, amikor valami fájdalmuk van és úgy mondhatják el otthon, hogy nem cikizik ki őket. Hogy a családot hogyan képzelik el? Ehhez még nagyon kicsit voltak, nem tudták még elképzelni. De abban egyetértettek, hogy kellenek testvérek, és ezt fejtegettük inkább: legyen kivel játszani, néha veszekedni, párna-csatázni… Felolvastuk a Szeretethimnuszt (1Kor 13), ahhoz is hozzá tudtak tenni. Nyitottak voltak, az egyik kisfiú ennél a résznél nyílt ki igazán és kiderült, hogy több éve tápiós (Noel ?) Utána valahogy magával húzta a többieket is.

(Ági)

Negyedikesekkel voltam, hát ők nem nagyon nyilatkoztak. Beszéltünk arról, hogy milyen az ő családjuk, érintve azt, hogy mi az, ami nagyon tetszik nekik, amit jól csinálnak a szüleik, mit csinálnának másképp… Nincs átfogó képük, de 1-1 dolgot tudtak mondani: „Ha összeveszünk, én is meg akarok bocsátani neki, mint a szüleim.” „Ha bajban vagyunk, mindig segítünk egymáson.” Megkérdeztük, hogy milyennek képzelik a jövőbeli családjukat, párjukat külső-belső tulajdonságokkal is. Az érdekes volt, hogy zömmel csak 1-2 gyereket szeretnének, talán nekik sincs sok testvérük. Sokan kiemelték, hogy türelmes, jószívű, kedves házastársat akarnak. Volt, aki azt mondta, hogy boldog házastársat szeretne, ezt tovább fejtegettük: ezért tenni kell, önfeláldozás kell hozzá. Csak egyszerűen, de már lehetett velük komolyabb dolgokat érinteni.

(Detti)

A találkozó a gyerekek szemszögéből:

- Szerintem ez a gyerektalálkozó nagyon jó, sokat mozgunk, meg a családról is beszélünk és a családunk is fontos. Kicsit sokat vagyunk bent. Meg néha megígérik, hogy kimegyünk, de csak sokkal később.

- De most örülsz, hogy kimegyünk?

- Igen, most nagyon örülök! Még soha nem métáztam! (…)

- Tervezel menni a tápiós táborba nyáron?

- Hát persze, hogy ha nem akkor lesz a focitábor.

(Borka, Sülysáp, 8 éves)

 

- Hogy telt eddig a nap?

- Eddig nagyon jó volt! Nagyon jó volt a kaja, ilyen babgulyás féleség volt. Most métázni fogunk, imádok métázni! És igazából ez az első találkozóm.

- Ha a jövőben lesz még, részt veszel rajta?

- Igen, igen, szívesen jövök!

- Most hallhattad, hogy lesznek nyári táborok, oda eljönnél?

- Hát, az a baj, hogy nagyon zsúfolt a nyár, de én szeretnék, megkérdezem az anyát, hátha megengedi!

- A család, mint téma, hogy tetszett?

- Eléggé tetszett, és az anyáék is tartanak előadást, csak ők a nagyobbaknak.

- És neked van testvéred?

- Igen, 3 tesóm van, és anya most várja a negyediket. (Így tartott előadást a nagyobbaknak. ?)

(Emese, Gyömrő, 11 éves)

 

- Nekem nagyon tetszik ez a találkozó! Minden a családról szól, hogy hangolódjunk össze velük, meg hogy szépen éljünk. Ezt megmutatja a találkozó, voltak előadások rajta. Kaja is van, az is tetszik nekem! Bementünk az osztályba, úgy idézőjelben tanultunk is! Igazából csak beszélgettünk a családról, hogy milyen szép! És az a legjobb, ha vannak testvéreid, akikkel tudsz játszani, meg a szüleid is, ha gondolnak rád, azokkal is tudsz játszani. És ha foglalkoznak veled, az a legszebb!

- Azt tudod, hogy a táborokban is a család a téma?

- Hát igazából még nem tudtam, de akkor arra is rákészülnék majd.

- Tervezel a táborba jönni?

- Persze!

(Tomi, Sülysáp, 9 éves)

 

- Ez a mai találkozó nagyon jó volt! Már többször is voltam.

- Milyen volt a téma?

- Kicsit uncsi volt, de az elején még volt egy kis játék. Utána átjöttünk ide, néztünk filmet egy korábbi táborról. Most focizunk, jó sportok vannak!

- Vannak itt ismerőseid?

- Igen, van, aki nem rég jött, vannak nagyobbak, a segítők is, az anyukám is ott van…

(András, Gyömrő, 10 éves)

 

És az ifisek szemszögéből:

- Milyen kedvvel jöttél ma ide?

- Én nagyon rossz kedvvel jöttem, mert nekem szinte kötelező volt. Amikor idejöttem még nem is nagyon voltak olyanok, akiket ismertem, de később megjöttek, és…

- És most már mosolyogsz!

- Igen, és voltak olyan előadások is, amik nagyon tetszettek, és most már örülök, hogy eljöttem!

- És a téma neked mennyire volt közeli?

- Nagyon, de pl. azokon az előadásokon, amiken voltam, nem nagyon hallottam új dolgokat, mivel azt a könyvet, amely alapján készült például az egyik egész műhely, azt már elolvastam.

- Mi ez a könyv?

- Gary Chapman: Az öt szeretetnyelv.

- Szívesen ajánlod másoknak?

- Én mindenkinek ajánlom! De egyébként szerintem nagyon jó téma, mivel jobb esetben mindenkinek van családja, aktuális, hiszen mindenki szeretne családot… És látszott másokon – a csoportbeszélgetések során –, hogy öröm nekik, hogy végre valakinek elmondhatják azt, hogy mi nyomja az ő lelküket.

- Azt tudod, hogy vannak táborok, és ott is a család lesz a téma. Oda tervezel jönni? Ifibe, mint résztvevő, kicsibe, mint segítő egyébként?

- Először résztvevőként szeretnék menni, még soha nem voltam ebben a táborban.

- Remélem jó élmény lesz!

(Dani, Maglód, 14 éves)

 

- Alapjában véve az egész nagyon tetszett, mert a közösség nagyon jó volt. Én másodszor voltam itt, először Maglódon voltam. A család, mint téma nekem kicsit unalmas volt, mert már többször is hallottam ezeket, és más alkalmakon már beszélgettünk ezekről másokkal. Én is olvastam Gary Chapman könyvét, és én is ajánlom mindenkinek, mert nagyon sokat segíthet pl. párkapcsolati témában. Én is szeretnék családot.

- Hány évesen tudod elképzelni, hogy megnősülsz?

- Ahogy jön, még nem terveztem el, de úgy 25, 26. vagy 27… Ha valakit az ember eljegyez, azt azért alaposan meg kell gondolni. Ez egy komoly döntés.

- Táborokban már voltál? Tervezel jönni?

- Nem voltam még, igazából nem tudok róla semmit.

(Jani, Gyömrő, 16 éves)

Janit egy kicsit informáltuk, hogy tudjon a táborokról valamit, reméljük eljön! ?

 

- Hogy kerültél ide?

- Besenyei Viki által jöttem. Ő már nagyon régóta jár a Tápióba, és az ő ajánlására jöttem ide. Most ez nagyon tetszett. Meg az is, hogy más közösséggel is megismerkedhettem a saját közösségemen kívül.

- Milyen érzésekkel mész most haza?

- Nagyon sokat kaptam. A csoportbeszélgetés nagyon jó volt! Nagyon befogadók az emberek, nekem ez nagyon tetszik. Bárkihez odamehetek, és bármit kérdezhetek, és ők is kérdeznek tőlem. Soha nem érzem magam egyedül, ez a legjobb.

- A család, mint téma mennyire jött át, mennyire tudtál belehelyezkedni?

- Nagyon könnyű volt belehelyezkedni, mert négyen vagyunk testvérek, és keresztény családból jövök. Én mindig könnyen rá tudtam hangolódni a beszédtémákra: harmónia, családi hagyományok, közös programok. Tök jó, hogy valakivel tudtam ezekről beszélgetni!

- Lesz még alkalmad beszélgetni róla! Tervezel jönni a nyári táborokba?

- Ha nem lesz ütközés az általunk szervezett táborral, akkor szívesen eljönnék!

(Zsófi, Monorierdő, 21 éves)

 

Köszönetnyilvánítás a Tápiómenti Nagyboldogasszony Közösség részéről:

Nagyon hálásak vagyunk a gyömrői egyházközségnek, Tamás atyának, a hitoktatóknak és mindenkinek, aki a háttérben, akár az ebéd elkészítésénél, akár a programok szervezésében a segítségünkre volt. Köszönjük, hogy időről időre hívják és szívesen látják közösségünket! Nagy öröm, amikor egy ilyen befogadó és a támogató plébániával működhetünk együtt az Isten országának építésében. Bízunk benne, hogy a jövőben is sok szépet alkothatunk együtt az Isten dicsőségére. 

Szóró Kata

A találkozón készült képek pedig ITT megtekinthetők!